Декларирам, че ще използвам предоставените материали от електронната библиотека съобразно чл.24, ал.1, т.9 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА единствено и само за научни, културни и образователни цели, без извличане на търговска полза, без търговски интерес и без цел печалба.Не Да
Изглед/
The antioxidant activity of Bulgarian medicinal plants // Проучване на антиоксидантната активност на български лечебни растения
Изглед/ Отваряне
Дата
2011Автор
Kiselova, Yoana
Киселова, Йоана
yoana.kiselova@mu-varna.bg
Резюме
[EN] In vitro antioxidant activity of extracts and fractions from 54 medicinal plants with application in Bulgarian traditional medicine is the subject of this study. By analysis of the results obtained, one plant was chosen to examine its extract antioxidant and anti-inflammatory activity in experiments with cell cultures and of experimental animal models. Effect of extract from Agrimonia eupatoria on markers of the redox balance in serum and tissue homogenates was studied in experimental animals. The effect of Agrimonia eupatoria extract on redox sensitive genes expression in nonstimulated and oxidatively stimulated cell cultures was studied, as well as in experimental animals fed standard diet and in a model of fructose induced metabolic disorders. [BG] В настоящото проучване е изследвана in vitro антиоксидантната активност на екстракти и фракции от 54 лечебни растения, които се прилагат в българската народна медицина. От анализа на получените резултати е избран един вид растение, чийто екстракт да бъде проучен за антиоксидантна и противовъзпалителна активност при експерименти с клетъчни култури и модели с опитни животни. Изследваное е влиянието на екстракт от Agrimonia eupatoria върху маркери за редокс баланс в серум и тъканни хомогенати при експериментални животни. Проучено е влиянието на екстракт от Agrimonia eupatoria върху експресията на редокс чувствителни гени при нестимулирани и оксидативно стимулирани клетъчни култури, а също така и при експериментални животни на стандартна диета и в модел на фруктозоиндуцирани метаболитни нарушения.