I hereby declare that I will use the electronic library contents in compliance with COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS ACT, Article 24, paragraph 1, item 9, only for scientific, cultural and educational purposes, without commercial gain, without commercial interest and non-profit.No Yes
Examination of the Masticatory Function in Experimental and Clinical Conditions /// Изследване на дъвкателната функция в експериментални и клинични условия
Date
2016Author
Konstantinova, Desislava
Константинова, Десислава
desi.konstantinova@mu-varna.bg
Metadata
Show full item recordAbstract
The topic of the quality of chewing food and its turning into a bolus is relevant as ever as it affects the subsequent masticatory stages and digestive processes. The interdisciplinary nature of the problem calls for the necessity to seek more concrete evidence of the masticatory process and specifically its initial stage in digestion, namely the formation of the bolus in the oral cavity emerging as a result of finely distributed particles. The issue is particularly significant for patients with prosthetic constructions which are to be tested by specific criteria for functional life. This thesis aims to suggest a protocol for an objective study of the masticatory function that would be applicable in ambulatory practices based on clinical, experimental and sociological research, using approved test foods. In fulfilling the set objective, terminology used in this work was defined in accordance with modern dental medicine. Hence, the term "masticatory efficiency" was selected as conveying the most appropriate scientific content and relevance. The survey of 444 targeted patients demonstrated the need for an unbiased examination of the masticatory function and the outlining of criteria for grouping. Samples of natural and artificial test bites were created and their physical and mechanical properties were accordingly defined. Based on statistical processing of data, as well as on the valid and reliable results obtained from the experimental studies of selected patients, a protocol for clinical study of masticatory efficiency was prepared. A standard operating procedure for qualitative assessment of masticatory efficiency was developed and approved at two ambulatory practices. Темата за качеството на дъвчене на храната и оформянето на хранителния болус е актуална и определяща правилното протичане на последващите ги фази и процеси в храносмилателната система. Интердисциплинарният характер на проблема насочва към необходимостта от търсене на по-конкретни доказателства за протичането на дъвкателния процес в първия етап от храносмилателната верига – оформяне на хранителен болус в устната кухина, вследствие на адекватно дистрибутирани частици. Проблематиката е особено значима при пациенти с протезни конструкции, които следва да бъдат тестувани чрез използване на точни критерии за функционална годност. Целта на дисертационния труд е на основата на клинични, експериментални и социологически изследвания да се изведе приложим в амбулаторната практика алгоритъм за обективно изследване на дъвкателната функция чрез използване на съвременни апробирани тестови храни. В изпълнение на целта се уточнява използваната терминология в съответствие със съвременната дентална медицина. Установява се, че понятието „дъвкателна ефективност“ има подходящото научно съдържание и звучене. Анкетното проучване на 444 души доказва необходимостта от обективно изследване на дъвкателната функция и позволява определяне на критерии за групиране. Създадени са модели на естествена и изкуствена хапка и са определени техните физико-механични свойства. След статистическата обработка и получените достоверни резултати от експерименталните изследвания на подбраните пациенти е изведен алгоритъм за клинично изследване на дъвкателната ефективност. Разработена е стандартна оперативна процедура за качествена оценка на дъвкателната ефективност и е апробирана в две амбулаторни практики.