Show simple item record

dc.creatorMinkova, Stefkaen
dc.creatorМинкова, Стефкаbg
dc.date.accessioned2020-11-24T09:41:56Z
dc.date.available2020-11-24T09:41:56Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://repository.mu-varna.bg/handle/nls/590
dc.description.abstractThis study aims to investigate and determine the optical characteristics of wines by using the methods and means of applied photonics, to study their antioxidant properties as well as to establish the correlations between them and the measured optical characteristics in order to develop an express method for the identification of samples and the application of the obtained results to assess the impact of moderate wine consumption on human health. When comparing the French and the Bulgarian wines, the antioxidant potential of French wines has been similar to the one of the Bulgarian wines in the respective test system with ABTS and DPPH radicals. The comparison of applied photonics parameters for French and Bulgarian wines has shown that in the French samples and the samples from the region of Harmanli the optical density at a wavelength of 520 nm has been greater than that at a length of 420 nm and 620 nm. Most of the Bulgarian samples, averaged over grape variety and region, have been found with comparable optical density at 420 nm and 520 nm.en_US
dc.description.abstractЦелта на дисертационният труд е свързана с изследване и определяне на оптични характеристики на вина с методите и средствата на приложната фотоника, изследване на антиоксидантните им свойства и установяване на корелации между тях и измерените оптични характеристики, с цел разработване на експресен метод за идентифициране на образци и приложение на получените резултати за оценка влиянието на умерената консумация на виното върху човешкото здраве. При сравняване на френските с българските вина, антиоксидантният потенциал на френските вина е сходен с този на българските в съответната тестова система с ABTS и DPPH радикал. От направеното сравнение на параметри на приложната фотоника за френски и български вина е установено, че при френските образци и пробите от района на Харманли оптичната плътност при дължина на вълната 520 nm е по-голяма от тази при дължина 420 nm и 620 nm. При повечето български образци, осреднени по сорт грозде и регион, се наблюдава сравнимост между оптичната плътност при 420 nm и 520 nm.BG
dc.publisherMedical University of Varnaen_US
dc.subjectantioxidant activityen_US
dc.subjectphotonicsen_US
dc.subjectphenolic contenten_US
dc.subjectcolour intensityen_US
dc.subjectoptical densityen_US
dc.subject.classificationФизика и биофизика / Physics and Biophysicsen_US
dc.subject.classificationМедицинска физика / Medical Physics
dc.titleOptical characteristics of wines: development of an express method for wines’ comparative identification and its application in practice // Изследване на оптичните характеристики на вина с цел разработване на експресен метод за тяхното сравнително идентифициране и приложението му в практикатаen_US
dc.typethesisen_US
eprmuv.creator.emailstefka.minkova@mu-varna.bgen_US
eprmuv.departmentКатедра по физика и биофизика / Department of Physics and Biophysicsen_US
eprmuv.institutionMedical University of Varnaen_US
eprmuv.pages135en_US
eprmuv.publication.placeVarnaen_US
eprmuv.thesis.degreephden_US
eprmuv.thesis.typedoctoralen_US


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record