• English
    • български
  • English 
    • English
    • български
  • Login
View Item 
  •   Home
  • 3. Фармация / Pharmacy
  • Катедра по химия / Department of Chemistry
  • View Item
  •   Home
  • 3. Фармация / Pharmacy
  • Катедра по химия / Department of Chemistry
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
I hereby declare that I will use the electronic library contents in compliance with COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS ACT, Article 24, paragraph 1, item 9, only for scientific, cultural and educational purposes, without commercial gain, without commercial interest and non-profit.No Yes

FATSOLUBLE VITAMINS IN BLACK SEA AND FRESHWATER FISH//МАСТНОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ В ЧЕРНОМОРСКИ И СЛАДКОВОДНИ РИБИ

Thumbnail
View/Open
Dissertation_Summary_Diana.Dobreva.pdf (1.657Mb)
Date
2015
Author
Dobreva, Diana / Добрева, Диана
diana@mu-varna.bg
Metadata
Show full item record
Abstract
[EN] The objectives of the work were to investigate the fat soluble vitamins (A, E and D3) content and their percentige of recommended daily intake (RDI) of ten Black Sea (bonito, bluefish, goby, garfish, grey mullet, sprat, horse mackerel, red mullet, shad, and turbot) and five fresh water (common carp, bighead carp, grass carp, catfish and trout) commercially important fish species. Significant seasonal changes of fat soluble vitamin’s composition of the six Black Sea (goby, horse mackerel, red mullet, sprat, shad and turbot) and three freshwater fish (common carp, bighead carp, grass carp) were observed. This work also present an evaluation of the effect of steaming process on fat soluble vitamin contents in one of the analyzed freshwater fishes (freshwater trout) and three marine fishes (bluefish, shad and horse mackerel). A comparison of two group’s vitamin contents shown an extensive variability of data between species. Results showed that most of the fish species were characterized as good source of fat soluble vitamins, especially vitamin D3. Vitamin A and vitamin E levels have been affectes after steaming while cholecalciferol concentration stayed unchanged during the process. ////////// ////////// [BG] Целта на настоящата работа бе да се извърши количествен анализ на мастноразтворими витамини (A, E и D3) и да се определи процентът от препоръчителния им дневен прием (RDI) в десет Черноморски (паламуд, чернокоп, кая, зарган, кефал, калкан, барбуна, сафрид, трицона и карагьоз) и пет сладководни (шаран, толстолоб, амур, сом и пъстърва) традиционно консумирани рибни вида. При шест от черноморските (кая, калкан, барбуна, сафрид, трицона и карагьоз) и три от сладководните (шаран, толстолоб и амур) риби бяха открити разлики във витаминното съдържание между сезони пролет и есен. В работата е проследен също ефекта на обработката на пара, върху съдържанието на мастноразтворими витамини четири риби – сладководната пъстърва и морските чернокоп, карагьоз и сафрид. Сравнението на данните за двете изследвани групи риби показва големи различия във витаминното съдържание на изследваните рибни видове. Резултатите показват, че повечето от анализираните риби могат да се оценят като много добри източници на мастноразтворими витамини, особено на витамин D3. Обработката на пара оказва негативен ефект върху съдържанието на витамин А и витамин Е, докато нивата на витамин D3 не се повлияват.
URI
http://repository.mu-varna.bg/handle/nls/59
Collections
  • Катедра по химия / Department of Chemistry

Browse

All of DSpaceDivisions & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordsSubject HeadingsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordsSubject Headings

My Account

LoginRegister

DSpace software
copyright © 2002-2016 
Contact Us | Send Feedback

MEDICAL UNIVERSITY – VARNA
Email: library@mu-varna.bg
Website: http://mu-varna.bg

Dart Europe
Theme by 
Atmire NV
 

 


DSpace software copyright © 2002-2016 
Contact Us | Send Feedback

MEDICAL UNIVERSITY – VARNA