Show simple item record

dc.creatorNedkova-Milanova, Vanya / Недкова-Миланова, Ваня
dc.date.accessioned2020-08-03T12:12:31Z
dc.date.available2020-08-03T12:12:31Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://repository.mu-varna.bg/handle/nls/563
dc.description.abstractFood allergy is an immunoglobulin E-meditated reaction, to which the organism’s immune system reacts to a food allergen, recognizing it as harmful. Some individuals, especially children up to 3 years of age, have a genetic predisposition towards atopic illnesses and have an increased tendency towards developing food allergies. The frequency of atopy decreases with the increase of age, and older children and adults develop respiratory allergies more frequently. Animal protein, egg whites, cow milk, fish, seafood, soy, wheat, chocolate and nuts (almonds, peanuts) are among the leading allergens in early childhood. The presence of some diagnostic difficulties in early detection and of different approaches to the treatment and prevention of food allergy in children the need for the study of some risk factors for its development. We aimed to determine at what age are the manifestations of cow’s milk protein allergy occur, to identify some risk factors for the occurrence of food allergy in infants, and determine IgE and Hb values in children with cow’s milk protein allergy in the Pleven region, Bulgaria.en_US
dc.description.abstractАлергичните заболявания (атопичен дерматит, хранителна алергия, бронхиална астма) са често срещани при деца до 3 годишна възраст. Честотата им намалява с нарастването на възрастта. Потенциален алерген може да бъде всяка храна. За кърмачета и малки деца е доказано, че най-честите хранителни алергени са животински белтък, яйчен белтък, краве мляко, фъстъци, риба, соя, пшеница. Алергията към протеините на кравето мляко е водеща сред хранителните алергии при кърмачета и деца до три годишна възраст и е с най-честа изява алергичен колит. Проявява се в рамките на първите дни до няколко седмици след въвеждане на краве мляко или МК. Честотата на АПКМ е най-висока през първата година от живота и достига около 2-3%, като спада под 1% за възрастовата група над 6 години Наличието на някои диагностични затруднения в ранното откриване и различните подходи за лечение и превенция на хранителна алергия при децата определят необходимостта от проучването на някои рискови фактори за развитието й. Целта ни беше да проучим рисковите фактори за появата на хранителна алергия, разпознаването и диагностицирането й, клиничните й изяви и възможностите за профилактика сред кърмачета от Плевенския регион.
dc.publisherMedical University of Varnaen_US
dc.subjectfood allergyen_US
dc.subjectinfantsen_US
dc.subjectrisk factorsen_US
dc.subjectcow's milk protein allergy (CMPA)en_US
dc.subjectclinical manifestationen_US
dc.subjectbehaviouren_US
dc.subject.classificationАлергии / Allergiesen_US
dc.titleFood Allergy in Infants in the Pleven Region, Bulgaria – Risk Factors and Behaviour // Хранителни алергии в кърмаческа възраст в Плевенския регион – рискови фактори и поведениеen_US
dc.typethesisen_US
eprmuv.creator.emailoa@mu-varna.bgen_US
eprmuv.departmentКатедра по хигиена и епидемиология / Department of Hygiene and Epidemiologyen_US
eprmuv.institutionMedical University of Varnaen_US
eprmuv.pages161en_US
eprmuv.publication.placeVarnaen_US
eprmuv.thesis.degreephden_US
eprmuv.thesis.typedoctoralen_US


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record