I hereby declare that I will use the electronic library contents in compliance with COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS ACT, Article 24, paragraph 1, item 9, only for scientific, cultural and educational purposes, without commercial gain, without commercial interest and non-profit.No Yes
Oral allergy syndrome as a manifestation of food allergy.// Орален алергичен синдром като проява на хранителна алергия
Date
2015Author
Balcheva, Miglena
Балчева-Енева, Миглена
miglena.balcheva@mu-varna.bg
Metadata
Show full item recordAbstract
[EN] The dissertation “Oral allergy syndrome as a manifestation of food allergy” studies the orofacial manifestations of food allergy, clarifies the role of food allergens in the development of oral allergy syndrome, and explores the relationship of the syndrome with cross reactivity to basic atopic allergens (pollens). The most typical clinical symptoms of the syndrome are defined through medical history. These are erythema and edema of the tongue, edema of the uvula and the larynx, and oral erythema and enanthema. The most common subjective complaints are oropharyngeal pruritus and burning of the lips. The foodstuffs that most frequently trigger oral allergy syndrome are determined – fresh fruits, eggs and milk. The degree of sensitization to relevant food and pollen allergens is investigated by means of clinical and laboratory methods and very big to functional positive correlation is registered in sensitization to birch, apple and hazelnut allergens. The relationship between the oral status (dental and hygiene), the use and subsequent sensitization to dental materials and the oral allergic symptoms is also examined. It is defined as weak. A protocol of studies and safety measures is offered concerning work with patients allergic to foodstuffs in dental surgeries. Дисертационният труд „Орален алергичен синдром като проява на хранителна алергия“ проучва орофациалните прояви на хранителна алергия, изяснява мястото на хранителните алергени в развитието на оралния алергичен синдром и изследва връзката му с кръстосаната реактивност към основни атопични алергени (полени). Анамнестично се определят най-характерните прояви на синдрома – еритем и оток на езика, оток на увулата и ларинкса, орален еритем и енантем, както и най-честите субективни оплаквания – сърбеж в гърлото и парене на устните. Дефинират се храните, които най-чесо го провокират – пресни плодове, яйца и мляко. С помощта на клинични и лабораторни методи се изследва степента на сенсибилизация към съответните хранителни и поленови алергени и се доказва много голяма до функционална корелация при сенсибилизация към алергените на бреза, ябълка и лешник. Търси се и връзката на оралния статус (зъбен и хигиенен), употребата и последващата сенсибилизация към дентални материали с оралната алергична симптоматика. Определя се като слаба. Предлага се протокол от изследвания и мерки за безопасна работа при пациенти с хранителна алергия в денталните практики.