Show simple item record

dc.creatorТрифонова, ЛилиBG
dc.creatorTrifonova, LiliEN
dc.date.accessioned2019-08-09T12:15:19Z
dc.date.available2019-08-09T12:15:19Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://repository.mu-varna.bg/handle/nls/377
dc.description.abstractГлутеновата ентеропатия е едно от най-разпространените автоимунни стомашно чревни разстройства. Заболяването е хронична, автоимунна форма на ентеропатия – с прицелен орган тънкото черво, в генетично предразположени деца и възрастни, малко по-често при жени отколкото при мъже и води до поява на малдигестия и малабсорция. Глутеновата ентеропатия се характеризира с имунно-медиирано увреждане на йеюеналната лигавица при генетично възприемчиви лица от прием на глутен. Глутенът представлява белтък, който се среща в пшеница, ръж, ечемик и отчасти в овес. Част от болните понасят овес без последствия, но е необходима индивидуална преценка и строг контрол. Болните с глутенова ентеропатия не понасят алкохол разтворимата фракция на глутена - глиадин. Излагането на човешкият организъм на глутеновото въздействие при прием на различни хранителни и нехранителни вещества предизвиква мултисистемно разстройство с широка гама от клинични прояви – най-известната, от които е ГЛУТЕНОВАТА ЕНТЕРОПАТИЯ.BG
dc.description.abstractGluten enteropathy is one of the most common autoimmune gastrointestinal disorders. The disease is a chronic, autoimmune form of enteropathy - with the target organ of the small intestine, genetically predisposed children and adults, slightly more frequent in women than in men, leading to maldigestion and malabsorption. Gluten enteropathy is characterized by immune-mediated damage to the hepatic mucosa in genetically susceptible individuals by intake of gluten. Gluten is a protein found in wheat, rye, barley and partly in oats. Some of the patients tolerate oats without consequences but individual judgment and strict control are needed. Patients with gluten enteropathy do not tolerate the alcohol-soluble gluten-gliadin fraction. Wheat-containing products are an important part of the daily menu around the world. Hexaploid and tetraploid are the most common types of wheat grown for food production. The differences in nutritional qualities between the two species are determined technologically to a significant extent by the composition of the gluten grains. Gluten is the water insoluble fraction of wheat protein beans and consists of high and low molecular subunits - glutenins (HMW - GS and HMM - GS) and monomeric gliadins (Alpha, beta, gamma - gliadins). The exposure of the human body to gluten action in the administration of various food and non-food substances causes multisystems with a wide range of clinical manifestations - the most infamous of which is Gluten enteropathy.en_US
dc.publisherMedical University of Varnaen_US
dc.subjectgluten enteropathyen_US
dc.subjectgluten-free dieten_US
dc.subjectHLA typingen_US
dc.subjectMarsh classificationen_US
dc.subject.classificationГастроентерология / Gastroenterologyen_US
dc.titleOptimization of Clinical Approach and Dietotherapy in Gluten Enteropathy /// Оптимизиране на клиничния подход и диетолечението при глутенова ентеропатияen_US
dc.typethesisen_US
eprmuv.creator.emailLili.Trifonova@mu-varna.bgen_US
eprmuv.departmentВтора катедра по вътрешни болести / Second Department of Internal Diseasesen_US
eprmuv.institutionMedical University of Varnaen_US
eprmuv.pages236en_US
eprmuv.publication.placeVarnaen_US
eprmuv.thesis.degreephden_US
eprmuv.thesis.typedoctoralen_US


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record