Показване на основна информация на публикация

dc.creatorRizov, Tomislaven_US
dc.creatorРизов, Томиславbg
dc.date.accessioned2019-08-09T09:25:20Z
dc.date.available2019-08-09T09:25:20Z
dc.date.issued2011en_US
dc.identifier.urihttp://repository.mu-varna.bg/handle/nls/155
dc.description.abstract[EN] Polychlorinated biphenyls are a group of organic compounds consisting of 209 components with varying degrees of toxicity. PCBs are a mixture of aromatic compounds and their chemical formula is C12H10-nCln. The first polychlorinated biphenyl (PCB) was synthesized in 1864, but their widespread commercial production began in 1929. Data on the emergence of diseases due to the spread of PCBs in the environment occur during the 50s and 60s. PCBs form by wasting incineration, usually accompanied by dioxins - other group of carcinogenic substances with similar structure and properties. PCBs fall into the body via food and air, as infants’ usual route of exposure is through the breast milk. The intake of PCBs through food leads to serious liver and stomach damages, anemia, acne and fertility disorders. They are very resistant to different power oxidants and other chemicals. PCBs are practically insoluble in water, but dissolve easily in hydrocarbons, fats and other organic substances, resulting in easy absorption into the fat of animals and humans. They may be present in all foods of animal origin. This study embarks on the analysis of animal foods containing PCBs, accomplishing the following tasks: 1.Development of SOP for analyses of PCBs in animal foods. 2. Analysis of different animal foods for PCBs. 3. Analysis in dynamics of some fishes from the Black sea area. Contributions: 1. A greater part of worldwide researches and studies of POPs, PCBs, Dioxins, Furans pollutions, etc. have been summarized and systematized. 2. SOP for analysis of PCBs in animal foods have been developed. 3. Animal foods containing PCBs were analyzed for the first time in Bulgaria. 4. Different fishes from the Black sea area were analyzed for PCBs for the first time in Bulgaria.en_US
dc.description.abstract[BG] Полихлорираните бифенили /ПСБ /са група органични съединения състояща се от 209 компонента с различна степен на токсичност с обща формула C12H10-nCln, където броят на хлорните атоми може да бъде от 1 до 10. Производството им за промишлени цели започва през тридесетте години на миналия век. Данни за появата на заболявания вследствие разпространението на ПХБ в околната среда се появяват през 50-те години. ПХБ попадат в организма чрез храната и въздуха, натрупват се в храни от животински произход и особено в рибите. При поемане на ПХБ чрез храната се наблюдават сериозни увреждания на черния дроб и стомаха, анемии, хормонални промени, нарушения в репродуктивната способност. Целта на дисертацията е изследване на храни от животински произход за наличие на ПХБ, като бяха реализирани следните задачи: 1. Разработване и валидиране на стандартна оперативна процедура за определяне на основни ПХБ в храни, богати на мазнини. 2. Анализиране на различен вид храни от животински произход. 3. Анализиране в динамика на няколко основни видове риба от българското Черноморие. Приноси: 1.Обобщени и систематизирани са голяма част на изследванията на водещи световни научни колективи и лаборатории за замърсяването с устойчиви органични замърсители, като ПХБ, диоксини, фурани и други. 2. Разработен и валидиран е цялостен аналитичен метод (процедура) за определяне на ПХБ в храни с високо съдържание на мазнини 3.За първи път в България са изследвани храни от животински произход (мляко, млечни продукти, месо, яйца) за съдържание на ПХБ и резултатите са сравнени с подобни изследвания в други страни. 4. За първи път в България са изследвани различни видове черноморски риби. Получените резултати могат да послужат за широкомащабно проучване за съдържанието на устойчиви органични замърсители и в други видове риби - черноморски и сладководни, както и за оценка на замърсяването на Черно море и други водни басейни.BG
dc.subjectpolychlorinated biphenyl (PCB)en_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectanimal originen_US
dc.subjectSOPen_US
dc.subjectdiseaseen_US
dc.subject.classificationХимия / Chemistryen_US
dc.titlePolychlorinated Biphenyls in Foods of Animal Origin // Полихлорирани бифенили в храни от животински произходen_US
dc.typethesisen_US
eprmuv.creator.emailoa@mu-varna.bgen_US
eprmuv.departmentDepartment of Chemistryen_US
eprmuv.institutionMedical University of Varnaen_US
eprmuv.pages138en_US
eprmuv.thesis.degreephden_US
eprmuv.thesis.typedoctoralen_US


Файлове в тази публикация

Thumbnail

Тази публикация се показва в следните колекции

Показване на основна информация на публикация